„Rugby is a hooligans game played by gentlemen” – en women!

Veel dames die (nog) niet rugbyen denken dat ze vanwege hun postuur niet geschikt zijn voor deze sport. Ze zouden te dik, te dun, te klein of juist te lang zijn. Het mooie aan rugby is dat het juist een sport is voor elk figuur en lichaamsgrootte. Op het veld heeft elke dame een eigen taak en iedereen is nodig om uiteindelijk de ovale rugbybal naar de overkant te brengen om die try te drukken. De enorme diversiteit en dynamiek van rugby maken het een sport waarvan je niet snel genoeg krijgt! Van al jaren meedraaiende langstudeerders, verdwaalde oud-internationals, tot dames die dit jaar hun rugbycarrière zijn gestart door de Jonghe Hondencursus af te ronden, iedereen kan en mag een balletje gooien in het groen-geel.  

Rugby betekent voor ons vooral twee keer per week met vrienden trainen en in het weekend samen het land doorcrossen. Rugby is sportiviteit en verbondenheid. We zweten samen, we winnen samen en we hebben elkaar nodig. Maar rugby is meer dan sport! 

De kenmerkende rugbycultuur houden wij uiteraard in stand door na de wedstrijd samen met de tegenstander nog een biertje te doen (al dan niet in creatieve outfits). Wie wil kan voor de training met teamgenootjes avondeten en na de training bier of warme chocomel drinken in het sportcafé, wat bovendien vaak wordt voortgezet in onze stamkroeg Tappers. Daarnaast organiseren we teamuitjes, borrels, en gaan we samen naar toernooien en op tour naar het buitenland. 

Dit alles zorgt ervoor dat we een hecht team zijn waar iedereen een plek heeft. „Deze dames zijn niet gewoon je teamgenoten, maar worden je maten,“ aldus Rosan. Of zoals Marjo het zei: “Het team betekent veel voor me, het is als een familie voor me. Ik kan er helemaal mezelf zijn en voel me er geaccepteerd, gewaardeerd en veilig.” 

Sinds 1979 bestaat het damesteam van NSRV Obelix. De eerste drie decennia hebben de Obelix dames in de competitie gespeeld in clusterteams met Wageningen, Doetinchem en Bemmel. In seizoen 2012-2013 was het zover: het eerste volledige Obelix damesteam kon meedraaien in de eerste klasse. Aankomend seizoen 2020-2021 spelen we de competitiewedstrijden in de tweede klasse samen met RC Wageningen onder de naam CL Wabelix. Met de hulp van onze nieuwe coach hopen we te promoveren en volgend jaar weer mee te kunnen draaien in de eerste klasse. 

Dus kom je een keer meetrainen een een biertje (of twee) drinken? Wij kijken ernaar uit!

Captain Obelix Dames 20-21 – Katrin Bringmann
Team manager Obelix Dames 20-21 – Eline Bovy